torstai 12. kesäkuuta 2014

Pääsiäisaktio Unkarissa

Bus4Lifen lastenohjelmat houkuttelivat paikalle myös paikallisia aikuisia.

Moldovan kierroksen jälkeen kirjastoautolla oli ohjelmassa aktio pääsiäispyhinä Unkarissa. Olin tullut Unkariin hiljaisella viikolla, ja ennen aktioon lähtöä tapasin OM:n Unkarin toimistolla kirjastoautotyön ystäviä Suomesta. He olivat lomamatkalla Keski-Euroopassa ja piipahtivat tervehtimässä minua Budapestin esikaupungissa Érdissä OM:n toimistolla. Samalla he tutustuivat autoon ja muutamaan OM:n Unkarin työntekijään.

Kiirastorstaina valmistelimme aktiota toimistolla ja kuormasimme auton. Varhain pitkänperjantain aamuna lähdimme kohti Debreceniä. Perillä vierailimme kristillisessä päiväkodissa. Esitimme nukketeatteria ja sen jälkeen meillä oli koulun pihassa pelejä ja ohjelmaa lapsille. Illalla osallistuimme paikallisen seurakunnan jumalanpalvelukseen.

Lankalauantaina kävimme aamupäivällä Debrecenin lähikylässä ja iltapäivällä pidimme ohjelmaa Debrecenin kaupungissa kaupan pihassa vilkkaiden katujen risteyksessä. Iltapäivällä eräs mies keskusteli pitkään ja innokkaasti kanssamme kristinuskosta ja kyseli uskon sisällöstä. Hän olisi ollut kiinnostunut tietämään enemmänkin, mutta joutui lopettamaan keskustelun hieman kesken, kun meidän oli jo aika pakata tavaramme.

Pääsiäispäivänä kävimme aivan Debrecenin kaupungin rajalla seurakunnan vieraana. Tämä seurakunta on melko nuori ja pieni ja kuuluu vielä kaupungin ison seurakunnan alaisuuteen, mutta pyrkii itsenäistymään, kunhan on siihen valmis. Kaupungin ison seurakunnan pastori kävi pitämässä saarnan. Illalla näytimme kirkkoon kokoontuneelle väelle elokuvan Jeesuksesta ja Nikodemoksesta ja keskustelimme elokuvan pohjalta.
Nukketeatteri kiersi Bus4Lifen matkassa Debrecenissä Unkarissa pääsiäisenä.
Toisena pääsiäispäivänä kävimme pikkukaupungissa Debrecenin vieressä. Olimme kaupungin keskusaukiolla. Esitimme nukketeatteria, pelejä ja muuta ohjelmaa lapsille. Lisäksi pidimme hengellisen musiikin konsertin. Konsertti ja todistuspuhe vetivät myös aikuisia paikalle ja myös lastenohjelman aikana aikuisia kerääntyi seuraamaan ohjelmaamme. Illalla kokoonnuimme kirkkoon ja katsoimme elokuvan Jeesuksesta ja Nikodemoksesta.

Kuukauden kierros Moldovassa


Bus4Life teki kuukauden pituisen kierroksen Moldovassa maalis-huhtikuun vaihteessa.

Kirjastoautolla oli kuukauden kierros Moldovassa maalis-huhtikuussa. Kierros koostui kahdesta aktiomatkasta. Ensiksi oli kahden viikon kierros Orhein kaupungin ympäristössä. Noin kymmenhenkinen ryhmämme koostui OM:n Raamattu- ja lähetyskoulun oppilaista sekä muutamasta OM:n työntekijästä. Aktioryhmämme lisäksi kylissä oli paikallisia seurakuntalaisia  auttamassa. Seurakuntalaiset ottivat meidät vieraikseen ja majoittivat meidät kotonaan. Usein myös paikalliset seurakuntalaiset valmistivat ruoan meille.

Pysähdyspaikoissamme meillä oli päivällä ohjelmaa lapsille. Arkena aloitimme iltapäivällä koulun jälkeen, viikonloppuisin aloitimme jo aamupäivästä. Kutsuimme lapsia ohjelmaan auton ympärillä. Toki auto oli pysäköitynä kylissä varsin keskeisellä paikalla, joten kyläläiset luonnostaan huomasivat auton ja päivän mittaan tulivat tutustumaan. Lapsille oli ulkoleikkejä ja toisinaan pidimme joitakin kilpailuja. Ohjelman vetonaulana oli pomppulinna. Lisäksi pidimme nukketeatteria ja esitimme näytelmiä.
Nukketeatteriesitykset kertoivat Jeesuksesta ja elämästä kristittynä.

Nukketeatteri ja näytelmät kertoivat Jeesuksesta ja elämästä kristittynä. Kaikki ovat jotakin Jeesuksesta kuulleet, sillä joka kylässä on isoja krusifikseja risteyksissä ja kylänraittien varsilla. Usein myös kaivot ja kylien keskusaukiot sekä kirkkojen edustat on koristeltu kristillisin maalauksin Jeesuksesta ja hänen seuraajistaan. Harva on tullut ajatelleeksi, että Jeesus on koko maailman Luojan, kaikkivaltiaan Jumalan ainosyntyinen Poika ja elävä Jumala itse. Kun krusifiksit ja maalaukset korostavat Jeesuksen kuolemaa ja luovat mielikuvaa pelottavasta kuolemasta, voi monelle olla yllättävää kuulla, että Jeesus elää tänäkin päivänä. Hän ei jäänyt ristille eikä hautaan vaan nousi kuolleista ja voitti synnin ja kuoleman vallan. Hän on suuri ja voimallinen, käsityskykymme ylittävä tuonpuoleinen Jumala, mutta myös taivaallinen Isämme ja meidän veljemme, joka syntyi ihmiseksi ja eli ihmisen elämän. Näin hän lähestyy meitä ihmisiä, ja juuri Jeesuksessa meillä on mahdollisuus kohdata Jumala ja päästä henkilökohtaiseen suhteeseen kaikkivaltiaan Jumalan kanssa.

Iltaisin kutsuimme kylän nuorisoa autoon. Katsoimme nuorten kanssa elokuvia ihmiskohtaloista ja Jumalan työstä ihmisissä. Elokuvan lisäksi yleensä joku ryhmästämme piti todistuspuheen siitä, miten on saanut kohdata Jeesuksen. Rohkaisimme nuorisoa keskusteluun elokuvan tai todistuksen pohjalta, millainen Jumala on ja miten hän voisi vaikuttaa yksittäisen ihmisen elämässä. Keskustelun lomassa tarjoilimme teetä ja kahvia ja keksejä. Usein päätimme illan yhteiseen rukoukseen.

Päivän mittaan kutsuimme kyläläisiä tutustumaan kirjavalikoimaamme. Toisinaan kävijät intoutuivat keskustelemaan uskosta ja elämästä. Joskus ryhmämme kävi aamupäivästä kylällä kutsumassa henkilökohtaisesti ihmisiä kirjastoautolle ja osallistumaan lasten- tai nuortenohjelmaan. Sunnuntaisin osallistuimme seurakunnan jumalanpalvelukseen.

Toinen aktiomatka suuntautui Străşenin kaupungin ympäristöön. Tähän reilun viikon aktioon osallistui paikallisten OM:laisten lisäksi vieraita Suomesta. Ohjelmamme oli melko samankaltainen kuin edellisellä reissulla, mutta tällä kertaa pääsimme vierailemaan arkipäivinä päiväkoteihin, joissa pidimme ohjelmaa lapsille.
Suomalainen Jenna ilveilee yhdessä lasten kanssa. Jenna vietti viikon Moldovassa kirjastoauton kyydissä yhdessä kahden ystävänsä kanssa.
 Kuvat: Katrina Mäki-Soini