keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Hellettä ja rankkasateita - Slovakia



Slovakiassa jatkoin kierrosta Lumenfestin jälkeen etelä-Slovakiassa. Ajoin Bratislavasta noin 100 km itään. Vietin noin 8000 asukkaan kylässä viikon paikallisen kirkon kanssa. Päivittäin olimme joko kylän koulujen edessä (täällä koulut loppuvat siis kesäkuun lopussa), tai puistoalueella. Paikallinen kirkko vastasi ohjelmasta lapsille, pystyttämällä ison tramboliinin kyseessä olevilla alueilla. Lasten hypellessä tramboliinilla tiimiläiset juttelivat vanhempien kanssa ja bussissa pidimme kirjamyyntiä.

Ensimmäisen viikon ajan lämpötilat olivat reilusti helteisiä, kuumimmat päivät noin +35 °C. Niin eihän se lämpö luita riko, puuttuu vain kiuas näistä saunoista. Saimme kuitenkin nauttia kesän lämmöstä.

Toinen viikko meni kahdessa eri paikassa. Ensimmäinen paikka oli pienen kaupungin (n. 30000 asukasta) keskusaukio, jolla olimme kolme päivää samalla paikalla. Varsin mielenkiintoinen tapaaminen oli tässä kaupungissa erään miehen kanssa. Kuulin hänen ottaneen Jeesuksen vastaan elämäänsä Herrana, kaksi vuotta sitten. Osallistuttuaan bussilla pidettyyn ohjelmaan samassa kaupungissa. Tällä kertaa tämä mies jäi juttelemaan tiimin muiden uskovien kanssa, ostettuaan bussista hengellisiä kirjoja.

Toisen viikon toinen paikka oli noin 5000 asukkaan kylä, jossa paikallinen seurakunta järjesti ohjelmaa jälleen lapsille, samaan aikaan yrittäen tavoittaa heidän vanhempia. Lapsille annettiin myös kutsuja tuleville kesäleirelle, joille oli jo näiden kolmen päivän jälkeen ilmoittautuneita lapsia lähes 70. Joten osaltaan seurakunta oli tyytyväinen tähän ohjelmaan.



Saimme maistaa myös luonnonvoimien mahtia, kun eräänä iltana satoi noin tunnin ajan, jonka jälkeen ohjelma-alueemme oli vedenpeitossa. Tietysti tämä seurauksena, jouduimme keskeyttämään ohjelman ja korjailemaan tuulen ja veden aiheuttamia vahinkoja. Seuraavana päivänä olimme taas kentällä.

Kiertuetta jatkan vielä tämän viikon Slovakiassa, jonka jälkeen suuntana on jälleen Unkari.

maanantai 7. kesäkuuta 2010

Lumenfest Slovakiassa



Budapestista matkasin Bratislavaan 3.6. Siellä pakkasimme bussin tulevaa kuukautta varten. Ensimmäinen kohde oli Lumenfest. Se on kristillinen musiikkifestivaali Trnavan kaupungissa 4.-5.6., jolloin rauhallinen pikkukaupunki sai vieraakseen useamman tuhat nuorta, pääasiassa Slovakiasta, Tsekistä ja Unkarista.

Parkkeerasin bussin torin reunaan kahdeksi päiväksi ja vierailijamäärää ei jaksanut laskea, niin paljon heitä oli. Pääasiassa toimimme tapahtumassa kirjanmyyntipaikkana, mutta koko ajan joukossamme oli 3-4 henkilöä, jotka olivat valmiita keskustelemaan, kuuntelemaan ja rukoilemaan ihmisten puolesta. Mukava yllätys olivat myös naapurikojun suomalaiset, tuli siinä muutama sana vaihdettua ihan äidinkielellä. Aamulla lähdin Bratislavasta ja edessä odotti kolmen viikon kiertue Slovakiassa.

Koulukiertue Unkarissa



Romaniasta saavuin Budapestiin 22.5. ja sain vapaa-ajanviettomahdollisuuden paikallisessa kylpylässä ja kyllähän se paikallaan olikin päästä saunomaan kolmen kuukauden tauon jälkeen. Sunnuntaina saapuivat tiimiimme jäsenet Tsekistä ja Australiasta. Tutustuimme porukassa ja tsekkiläiset tuulettivat urakalla maan jääkiekkojoukkeen voitettua maailmanmestaruuden.

Lähdimme reilun viikon kestäneelle kierrokselle Unkarin kaakkoiskulmaan. Kiersimme alueen kouluja ja päiväkoteja pitäen ”oppitunteja” ja aamuhartauksia. Yhteensä järjestimme reilut 50 oppituntia ohjelmaa ykkösluokkalaisista lukioikäisiin. Kerroimme jotain kiinnostavaa kotimaistamme, lähetystyöstä ja ”haastoimme” lapsia ja nuoria etsimään ja vastaanottamaan Jeesuksen Herrana elämäänsä. On tärkeää muistaa näitä nuoria rukouksin, jotta julistettu evankeliumi kantaisi hedelmää Taivasten Valtakuntaan.

Otimme osaa bussilla myös erään kylän festivaaliin. Kokemus oli varsin mielenkiintoinen, kun koko kylä oli yhteistuumin järjestämässä ohjelmaa ja kadun varrella oli kymmenkunta telttakuntaa keittelemässä lihapatoja. Kiireisen viikon ohjelman päätteksi erään koulun kirjastonhoitaja halusi esitellä kirjastonsa pölyistä kokoelmaa, joka sisältää noin 70 000 teosta, joista vanhimmat olivat 1500-luvulta. Paikallisissa seurakunnissa kerroimme bussilla tehtävästä työstä ja haastoimme seurakuntalaisia ottamaan osaa lähetystyöhön omalla paikallaan.

Kesäkuun ensimmäinen päivä palasimme takaisin Budapestiin, Erdiin. Siivoamaan bussia ja valmistautumaan Slovakiaan lahtoon.

keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Puistoevankeliointia Romaniassa


16.5-22.5 olin Romaniassa, matkasimme bussilla Calarasiin, kirjat kyytiin lastattuna ja uutta kaupunkia odottaen. Olimme kaksi päivää parkissa kaupungin puistoalueella. Ilahduttaavaa oli yhteistyö neljän eri paikallisen seurakunnan välillä, joiden vastuulla oli ohjelman
järjestäminen.

Kaikki seurakunnat sopivat samalle tontille tekemään samaa työtä. Vuorollaan kukin järjesti draamaa, laulua, puhetta tai muuta ohjelmaa yleisölle, joka vietti aikaansa puistoalueella. Tietysti iso bussi herätti huomiota ja koiranulkoiluttajat, koululaiset ja leikkivien lasten vanhemmat pysähtyivät kulkiessaan kuuntelemaan ja katselemaan ohjelmaa. Monet myös vierailivat bussissa ja nauttivat kupillisen teetä tai kahvia.

Saimme myös mahdollisuuden käydä turisteina Bulgarian puolella tutustumassa pikkukaupunkiin nimeltä Silistra. Olimme siellä pari tuntia.