lauantai 25. heinäkuuta 2009

Mustanmeren rannikolla

Kesäkuun aktioviikon päätyttyä matka suuntautui Mustanmeren rannikolla sijaitseviin kyliin. Vajaan kolmen viikon aikana vierailimme seitsemässä kylässä ja kaupungissa. Tämä alue eroaa muusta Romaniasta muslimimaailmasta saadun kulttuurivaikutuksen takia. Melkein jokaisessa kylässä näkyy minareetteja ja työ jotenkin takkuili. Välillä oli vaikea saada kaupungilta pysäköintilupaa ja yhdessä kylässä lupa evättiin kokonaan.



Saimme kuitenkin nähdä Herran toimivan ja mieleen painui erityisesti kokemus Babadagissa. Muistan lähettäneeni erityisen rukousaiheen kylän puolesta ja olen kiitollinen että Herra kuuli! Paikallisen seurakunnan ja pastorin puolesta saa edelleen rukoilla. Teimme työtä yhdessä Benkön perheen kanssa, johon kuuluu isä Paul, äiti Mimi ja pienet lapset Benny ja Ester. He ovat molemmat sosiaalityöntekijöitä ja tekevät työtä lasten parissa, erityisesti orpojen ja huostaan otettujen parissa. He järjestävät lapsille ohjelmaa koulun jälkeen ja auttavat heitä koulunkäynnissä. Tavoitteena on myös auttaa lasten ja vanhempien suhteiden eheyttämistä tuomalla perhe yhteen ja neuvomalla heitä, jotta heillä olisi mahdollisuus pitää lapsistaan huolta.

Posted by Picasa


Bus4life Basarabissa Romaniassa heinäkuussa.


Paul ja Mimi ovat nähneet joitakin tuloksia tässä työssä ja heillä on näkynä perustaa lasten päiväkeskus, jonne sekä vanhemmat että lapset saavat tulla. Bussin ollessa Babadagissa sen ympärille kokoontui paljon lapsia niinä kolmena päivänä kun olimme siellä. Tietysti heitä kiinnosti tarjolla oleva kylmä teetä ja he vallan villiintyivät pöydän ympärillä. Mitään ohjelmaa ei ollut juuri tarjolla, mutta käskin heitä (huonolla romanian kielellä) istumaan pöydän ympärille ja jaoin heille A4-paperia.

Posted by Picasa


Mirkka sai siten hyvän mahdollisuuden askartelun avulla jakaa evankeliumia ja lopuksi saimme rukoilla lasten kanssa. Sen jälkeen opetimme heille muutamia leikkejä ja pelejä kuten ”norjalaista” ja ”tervapataa”.

Seuraavana päivänä, lauantaina oli lapsille tarjolla ohjelmaa, jossa järjestimme pelejä ja leikkejä ja Mimi lukilapsille kertomus raamatusta. Lopuksi oli Mirkan ja Rebeckan johdolla kasvomaalausta. Lopuksi jaoimme lastenkirjan jokaiselle.

torstai 23. heinäkuuta 2009

Itä-Unkarin matkan yhteenveto ja rukousaiheet


Itä-Unkarin matka kesti yhteensä yhdeksän päivää ja kilometrejä kertyi 655. Oli hienoa nähdä, miten nuoret innostuivat. Vaikka suurin osa heistä saa uskonnollista kasvatusta, niin eivät läheskään kaikki edes välitä Sanasta. Monille se on kuin pakkopullaa. Kuitenkin monia hyviä keskusteluja syntyi. Kristi kertoi tapauksesta englannin kielen luennolla, jossa he antoivat oppilaille tehtäväksi kääntää erästä ylistys laulua. Kristi huomasi erään tytön, joka vaikutti niin välinpitämättömältä ja turhautuneelta eikä aikonut ollenkaan osallistua. Kun he keskustelivat laulun (Come, now is the time to worship) sisällöstä, hän yhtäkkiä innostui ja kysyi paljon asiaa Raamatusta. Kristi sai kertoa sitten miten Raamattu vaikuttaa ihmisten elämään ja antaa suuntaa sekä tarkoitusta.

Eräs opettaja kertoi lapsena lukeneensa raamattua koska opettajat niin käskivät. Itse hän ei uskonut Jumalaan. Valmistumisen jälkeen Jumala kuitenkin kutsui hänet luoksensa. Hän toivoo, että nuoret huomaavat Raamatun todellisuuden jo nuorena, ja oli iloinen tiimimme tempauksesta. Ehkä se saa heidät ajattelemaan ja innostumaan.

Tässä rukous- ja kiitosaiheet samassa:
  • että lapset muistaisivat mitä kuulivat, että Sana saisi kasvaa heidän sydämissään.
  • opettajien puolesta, että Jumala saisi vaikuttaa niin, että he löytäisivät todellisen suhteen Jeesukseen.

Näillä matkoilla ajattelen usein roomalaiskirjeen 10 lukua jae 9-10 ”Sillä jos sinä suullasi tunnustat Jeesuksen Herraksi, ja sydämessäsi uskot että Jumala on hänet kuolleista herättänyt, niin sinä pelastut. Sillä sydämen uskolla tulla vanhurskaaksi, ja suun tunnustuksella pelastutaan.” Saakoon Jumala vaikuttaa uskon heidän sydämessään kuullun Sanan kautta.

sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Bus4lifen matka Itä-Unkarissa



Heti Slovakian reissun jälkeen alkoi seuraava aktio, Itä-Unkariin. Siellä kiersimme yhdeksän päivän aikana kolmessa koulussa ja kahdessa seurakunnassa. Kouluissa järjestimme lapsille kahden päivän aikana ohjelmaa, esterataa Raamatun aiheista. Kerronpa lyhyesti jokaisesta paikasta:

Mezőtúr
Ensimmäinen paikka, jonne saavuimme, oli nimeltään Mezőtúr. Tiimiläisiä oli yhteensä kahdeksan, josta kaksi tuli Saksasta tätä aktiota varten ja yksi Amerikasta. Se oli peruskoulun ja lukion yhdistelmä. Oppilasmäärä siellä lähestyi kuutta sataa. Joka aamupäivän aikana meillä oli luentoja. Jaoimme tiimimme kolmeen osaan, kaksi saksalaista saksaa opettamaan, Kristin mukana toinen amerikkalainen opettamaan englantia, sekä Susan ja Istvan luennoivat lähetystyöstä eri puolilla maailmaa. Itse hoidin tekniset audiolaitteet lähetystyöluennoilla, kun näytimme esitelmiä ja videoita Intiasta, lähetyslaiva Douloksesta, ja Bussista. Luentoja oli molempina päivinä neljä, joihin osallistui noin 50 oppilasta kerralla. Iltapäivällä ohjelma koostui raamattuesteradasta. Illalla oli myös vapaaehtoista ohjelmaa, jossa esiteltiin video. Kuitenkin harva osallistui siihen. Samaan aikaan koulun tytöt kokoontuivat mieluummin tiimityttöjemme huoneeseen keskustelemaan, laulamaan ja rukoilemaan. Tyttöjen huone oli täpötäynnä!

Békés
Békes on Békes-läänin pääkaupunki. Täällä jaoimme toimintaa kahteen päivään, ensiksi ylä-luokille, ja sitten alaluokille. Niinpä luennot oli muunneltu iän mukaan. Lapsille järjestettiin leikkejä ja lähetystyöstä kerrottiin ja näytettiin kuvia niin että he jaksoivat seurata. Lauloimme, leikimme ja askartelimme. Oli hienoa nähdä miten he innostuivat! Ja myös vanhemmat oppilaat, joille luennoitiin lähetystyöstä, olivat kiinnostuneita. Luokka oli ihan täysi. Myös täällä järjestimme esterataa oppilaille ja se oli todella suosittua. Lopetellessamme oli täysi työ kirjoittaa satoja nimikirjoituksia lasten kouluraamattuun kun he sitä pyytelivät. Sitten jatkoimme seuraavaan paikkaan.

Békéschaba
Niinpä matka jatkui seuraavaan paikkaan. Békéschabassa olimme mukana järjestämässä seurakuntapäivää. Lauantai-ohjelma koostui esittely lähetystyöstä, todistuksista ja laulusta. Osa tiimistämme järjesti lastenohjelmaa. Myöhemmin olimme mukana rukouskokouksessa jossa rukoiltiin eri maiden puolesta. Sunnuntai jumalanpalveluksen aikana Istvan oli puhumassa, sekä Kristi ja minä pidettiin pyhäkoulua nuorille. Iltapäivällä jatkoimme seuraavaan paikkaan vielä järjestämään ohjelmaa lapsille. Silloin pidin kyllä taukoa, koska edessä oli vielä matka seuraavaan kylään.

Vésztő
Vésztő erosi muista paikoista siinä että koulun yhteydessä oli myös vanhainkoti. Koululaisten lisäksi pidimme ohjelmaa myös vanhuksille. Niin, enimmäkseen lauloimme heidän kanssaan. Täällä olimme kaksi päivää ja sitten suuntasimme kotiin.