keskiviikko 13. helmikuuta 2008

Siunattu joulumatka Romaniassa

Joulun alla teimme kolmen viikon kampanjan Romaniassa, josta olemme saaneet paljon rohkaisevaa palautetta. Eräästä seurakunnasta kuulin, kuinka paikallinen pastori oli haastanut, jokaisen seurakuntalaisen tuomaan yhden ei- kristityn ystävänsä kirjastoautolle, ja ostamaan tälle ystävälleen sellaisen kirjan, jonka kyseinen ystävä haluaa. Noin puolessa välissä kiertuetta kirjat oli myyty ja autolle toimitettiin uusi erä.

Saimme myös viestin Romaniasta, meidän kentänjohtajalta, jossa hän vältti nuoren romanialaisen kiitokset meille Suomeen. (tuo romanialaisnuori osallistui vapaaehtoistyöntekijänä auton toimintaan) Tässä tuo viesti suomeksi käännettynä:

”Jumalan rauha olkoon teidän kaikkien kanssa. Minä olen nuori romanialainen, Plojestin alueelta. Haluan kiittää teitä vierailusta, jonka teitte kaupunkiimme. Meillä oli kaunis ilmapiiri, ja lauloimme ulkona ihmisille ja kun keskustelimme heidän kanssaan, monet olivat kovin liikuttuneita. Sunnuntai oli yksi elämäni kaikkein ”kaunein” päivä, kun sain kertoa monille ihmisille Jumalasta. Syy siihen miksi tuo päivä oli erittäin kaunis, oli se että yksi mies antoi elämänsä Jumalalle.

”Jos minulla olisi mahdollisuus, niin haluaisin kaikissa kaupungeissa, niin kuin Plojestissa, ympäri maailmaa kertoa ihmisille Jumalasta ja Hänen rakkaudestaan, meitä kohtaan. Me jotka tunnemme Jumalan, tiedämme tien! Vain Jumala vie meidät taivaaseen. Eivät pyhimykset eivätkä ikonit! Jeesus kuoli minun puolestani ja koko maailman puolesta. Jumala siunatkoon sinua, toivon, että voimme tehdä työtä yhdessä, tulevaisuudessa.”

Viimeviikolla saimme yhteenvedon siitä mitä Romaniassa tehtiin:
- kiertueen aikana autossa kävi noin 1800 vierasta, jotka ostivat 1205 hengellistä kirjaa, 72 Raamattua, 70 hengellistä lehteä.
- kuusitoista eri romanialaista seurakuntaa oli tässä hankkeessa mukana ja he lähettivät 58 vapaaehtoistyötekijää eri tilanteisiin
- kampanjan aikana autossa oli mainos, jossa haastettiin romanialaisia tukemaan OM:n polttopuuprojektia Bosniassa. Keräyslippaaseen tuli lahjoituksia vähän alle 400€ yhdestä Euroopan köyhimmästä maasta!!

Vaikka valtaosin kirjastoauto otettiin lämpimästi vastaan, niin toisenlaisiakin vastaanottoja oli. Tässä lainaus Petrin raportista:
”Kun olemme viemässä evankeliumia eteenpäin, vastaan tulee väkisin myös ihmisiä, jotka halveksivat meidän sanomaamme ja myös katsovat kieroon meitä. Tästä saimme hyvän esimerkin yhdessä kaupungissa, jossa eräs nainen katsoi hiukan aikaa bussin ulkopuolella ollutta kuoroa ja sen jälkeen sylkäisi maahan kohti bussia ja poistui paikalta. Ensin katsoimme naisen perään yllättyneinä tai hämmästyneinä, mutta hyvin nopeasti rupesimme hymyilemään ja kuoro jatkoi laulujaan. Tuo kertoi minulle vain sen, että me olemme oikealla asialla ja evankeliumi tulee esiin siinä mitä teemme. Jos kukaan ei koskaan anna negatiivista palautetta, herää kysymys olemmeko tarpeeksi selvästi kertomassa evankeliumin ihmisille.”

Joskin aika Romaniassa oli suuri menestys, niin kotimatkalla alkoi vaikeudet. Normaalisti tuo matka Brasovista Budapestiin kestää runsaan vuorokauden. Tällä kertaa siihen vierähti noin kolme päivää. Autossa oli monenlaisia teknisiä ongelmia mm. pneumatiikan ja elektroniikan kanssa. Viimeisin ongelma tuli noin 40 km ennen Budapestia huoltoaseman pihassa, polttoainemittarin vieressä. Petri (kuljettaja) ei saanut autoa käymään. Puoleenyöhön asti yritimme puhelimen välityksellä täältä Suomesta antaa hänelle ohjeita, siitä mitä pitäisi tehdä.

Myös poliisit tulivat paikalle ja käskivät, että auto on heti siirrettävä pois. Puhelimessa saimme heidän kanssa sovittua, että ”teemme parhaamme”. Yöllä autoa ei kuitenkaan saatu käynnistettyä, ja niinpä Petri joutui nukkumaan keskellä huoltoaseman pihaa, jossa koko yön autoja tankattiin. Aamulla auto käynnistyi, ”ihmeenkaupalla”, vaikka sähkövikaa ei löytynyt. Petri pääsi perille, ja auto vietiin korjaamoon. Tuo kaikki kesti niin kauan, että jouduimme perumaan Unkarin joulumatkan.